Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na dania z jagodami

Pierogi z jagodami 2012

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sezon jagodowy w pełni rozpoczęty, czyli pierogi ze świeżych jagód.

Pierogi z jagodami 2012 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z jagodami 2012

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami 2012
Wyrabiamy ciasto z mąki, oleju, soli oraz gorącej wody. Ciasto można wyrabiać ręcznie na stolnicy, można też użyć robota. Wodę dodajemy porcjami. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne i dość miękkie. Po wyrobieniu zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy na około 30- 45 minut. Następnie wałkujemy, wykrawamy "kółka", na które nakładamy jagody, zlepiamy i gotujemy w garnku z wodą przez kilka minut( 3- 5 minut), następnie wyławiamy łyżką cedzakową i odsączamy na sitku. Podajemy ze śmietaną lub sosem jagodowym.
Pierogi z jagodami 2012
Wyrabianie ciasta na pierogi w robocie kuchennym.
Pierogi z jagodami 2012
Wykrawanie z ciasta kółek przy pomocy szklanki lub urządzenia do pierogów.
Pierogi z jagodami 2012
Nakładanie na pierogi porcji jagód i zlepianie.
Pierogi z jagodami 2012
Gotowanie pierogów przez około 3- 5 minut.

Tagi:

pierogi danie