monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pierogi z kapustą i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Córeczki prosiły o pierożki więc stwierdziłam,że skoro robię dla nich mogę jakoś wersję mniej kaloryczną zrobić dla siebie. Co prawda ciasto mogło, by być z ciemnej mąki, ale już mi się nie chciało robić innego ciasta.

Pierogi z kapustą i cukinią Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierogi z kapustą i cukinią

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i cukinią

Farsz:

Pierogi z kapustą i cukinią
na odrobinie oleju zeszklić czosnek i pietruszkę

Warzywa umyć i osuszyć. Czosnek i natkę drobno posiekać

ETAP 2:

Pierogi z kapustą i cukinią
obie cukinie zetrzeć na tarce i dodać na patelnię

Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim czosnek i natkę. Obie cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć na patelnię, dodać 2-3 łyżki wody i wstępnie poddusić.

ETAP 3:

Pierogi z kapustą i cukinią
drobno pokrojona paprykę dodać do cukinii i dusić dalej

Paprykę pokroić w małą kostkę, przełożyć do cukinii.

ETAP 4:

Pierogi z kapustą i cukinią
na koniec dodać kapustę kiszoną i doprawić do smaku

Ugotowaną kapustę posiekać i również dodać na patelnię i dusić całość do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cząbrem. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Ciasto:

Pierogi z kapustą i cukinią
na kawałki ciasta nakładać farsz i zlepiać pierożki

Do miski przesiać mąkę, dodać sól oraz wlewać wodę i wyrabiać ciasto. Powinno być elastycznie i gładkie. Odłożyć pod przykryciem na około 30 minut.
Następnie rozwałkować na cienki placek i pokroić na kwadraty. Nałożyć po 2 łyżeczki farszu i zlepiać. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać od razu.
Smacznego!