szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Pierogi z kaszanką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Farsz do tych pierogów doprawiam na pikantnie i podaję ze smażoną cebulką. Zawsze robię większą ilość i potem zamrażam.

Pierogi z kaszanką

Składniki:

Pierogi z kaszanką

 

  • 1 kg mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ litra ciepłej wody
  • 6 lasek kaszanki
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszanką
Na rozgrzany olej dodać pokrojoną w kostkę cebulkę. Kaszankę obrać z błonek, pokroić na kawałki i dodać na patelnię do cebuli. Doprawić farsz do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Wystudzić. Do mąki wlać wodę, olej i łyżeczkę soli. Zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić na pół godziny do odpoczęcia. Cienko rozwałkować, a następnie wykrajać szklanką krążki. Na każde kółeczko nałożyć farsz, skleić pierogi i gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut. Podawać polane tłuszczykiem z cebulką.

Tagi:

pierogi danie