Sposób przygotowania:
Diabelskie pierogi z kaszanką
Pokroić drobno cebulę .Rozgrzać olej ( 2 łyżki ) na patelni i usmażyć cebulę na złoto. Dodać obrane z osłonek plasterki kaszanki. Podsmażać ją mieszając. Doprawić solą , pieprzem , majerankiem. Przełożyć do jakiegoś naczynia i odstawić do wystygnięcia . Nastawić wodę na gotowanie pierogów - osolić. Boczek kroimy bardzo drobno i smażymy , aż wytopi się na skwarki - dodać masło i niech się roztopi . Mąkę dzielimy na 2 części w 2 miskach - lekko osolić . Do pierwszejmiski wlać połowę wrzącej wody zabarwionej czerwonym barwnikiem . Wyrobić ciasto ( początkowo łyżką bo jest gorące ) Wyrobione włożyć do woreczka foliowego by nie wyschło . Identycznie postąpić z drugą porcją mąki dodając tym razem czarny barwnik. Ciasto zawinąć w folię spożywczą . Ciasto podzielić na 10-12 kawałków każde .Rozwałkowywać i kubkiem wycinać krążki Nakładać farsz (po łyżeczce). Pierogi lepić z szerokim rantem na gładko .Układać na omączonej tacce . Potem wycinamy nożyczkami na brzegach pierogów ,, czarcie grzebienie ,, Gotujemy w 2 partiach - najpierw czerwone, a potem czarne po 2 minuty od wypłynięcia . Wyjmowaćłyżka cedzakową . Podajemy układając kontrastowo - czarny-czerwony - polewając skwarkami ( podgrzanymi ) i posypując szczypiorkiem. Oczywiście jest to zabawa -tak samo można zrobić nie barwiąc ciasta i lepiąc normalnie. Tyle, że tak jest ciekawiej.
p.jola1
Babciagramolka
Te przywiozłam z Anglii ale można kupić na AleDobre.pl - nie są tanie bo ok. 12 zł za kolor ale starczają na bardzo długo bo kropla-dwie daje np koloru lekkiegi ,, groszku ,, do kisielu jabłkowego .Barwię w naturalny sposób tam gdzie można ( burakami, szpinakiem , marchwią ale nie zawsze to daje taki efekt jak bym chciała to dodaje kilka kropli barwnika )
edytaha
misia5
bernika