Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Diabelskie pierogi z kaszanką

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pobawiłam się kolorami robiąc pierogi z kaszanką

Diabelskie pierogi z kaszanką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Diabelskie pierogi z kaszanką

 

  • 2 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
  • 3 cienkie kaszanki średniej wielkości
  • 1 cebula
  • Pieprz mielony
  • 10 dag boczku surowego ( lub wędzonego jak kto lubi )
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • majeranek
  • 4 łyżki pokrojonego drobno cienkiego szczypiorku
  • barwnik spożywczy czerwony
  • barwnik spożywczy czarny

 

Sposób przygotowania:

Diabelskie pierogi z kaszanką
Pokroić drobno cebulę .Rozgrzać olej ( 2 łyżki ) na patelni i usmażyć cebulę na złoto. Dodać obrane z osłonek plasterki kaszanki. Podsmażać ją mieszając. Doprawić solą , pieprzem , majerankiem. Przełożyć do jakiegoś naczynia i odstawić do wystygnięcia . Nastawić wodę na gotowanie pierogów - osolić. Boczek kroimy bardzo drobno i smażymy , aż wytopi się na skwarki - dodać masło i niech się roztopi . Mąkę dzielimy na 2 części w 2 miskach - lekko osolić . Do pierwszejmiski wlać połowę wrzącej wody zabarwionej czerwonym barwnikiem . Wyrobić ciasto ( początkowo łyżką bo jest gorące ) Wyrobione włożyć do woreczka foliowego by nie wyschło . Identycznie postąpić z drugą porcją mąki dodając tym razem czarny barwnik. Ciasto zawinąć w folię spożywczą . Ciasto podzielić na 10-12 kawałków każde .Rozwałkowywać i kubkiem wycinać krążki Nakładać farsz (po łyżeczce). Pierogi lepić z szerokim rantem na gładko .Układać na omączonej tacce . Potem wycinamy nożyczkami na brzegach pierogów ,, czarcie grzebienie ,, Gotujemy w 2 partiach - najpierw czerwone, a potem czarne po 2 minuty od wypłynięcia . Wyjmowaćłyżka cedzakową . Podajemy układając kontrastowo - czarny-czerwony - polewając skwarkami ( podgrzanymi ) i posypując szczypiorkiem. Oczywiście jest to zabawa -tak samo można zrobić nie barwiąc ciasta i lepiąc normalnie. Tyle, że tak jest ciekawiej.
Diabelskie pierogi z kaszanką
Podsmażyć cebulkę , kaszankę - doprawić do smaku na pikantnie.
Diabelskie pierogi z kaszanką
Zrobić dwa kolory parzonego ciasta na pierogi i zabezpieczyć je folią by nie obeschło.
Diabelskie pierogi z kaszanką
Ciasto podzielić na 10-12 kawałków każdy kolor - wałkować , wycinać i lepić pierogi . A potem wycinać brzegi w ząbki
Diabelskie pierogi z kaszanką
Ugotowane pierogi okrasić skwarkami z boczku i posypać szczypiorkiem