Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja ulubiona wersja pierogów- z mięsem i kapustką. Okraszone cebulką smakują wspaniale i cała rodzina się nimi zajada.

Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą

 

  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • Farsz:
  • 60 dag mięsa wieprzowego bez kości (u mnie łopatka)
  • 30 dag kapusty kiszonej
  • 2 duże cebule
  • przyprawa uniwersalna
  • pieprz
  • olej do smażenia

 

  • Okrasa:
  • 4 cebule
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą

Przygotowanie farszu

Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą
Farsz z mięsa i kapusty do pierogów w trakcie smażenia

Mięso zmielić. Cebulę i kapustę drobno posiekać. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać mięso i smażymy od czasu do czasu mieszając przez 5 minut. Dodać kapustę, doprawić przyprawą uniwersalną i pieprzem według uznania, wymieszać i przesmażyć. Ostudzić i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.

Faszerowanie pierogów

Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą
Ciasto na pierogi z mięsnym farszem przed zlepieniem

Składniki ciasto zagnieść ręcznie na jednolite i elastyczne ciasto. Rozwałkować cienko na podsypanej mąką stolnicy i wykrawać krążki za pomocą szklanki lub kubka. Układać na dłoni, do środka wkładając łyżeczkę farszu.

Zlepianie pierogów

Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą
Gotowy pierożek przed ugotowaniem we wrzątku

Zlepiać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Po ugotowaniu okrasić usmażoną cebulką.