Sposób przygotowania:
Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami
Ciasto: Do miski przesiać mąkę, sól, cukier oraz drożdże. Wymieszać. Dodać olej i jajko. Zacząć wyrabiać ciasto. Mleko podgrzać. Stopniowo dolewać i wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Przełożyć do miski posypanej mąką, posypać po wierzchu i przykryć ściereczką. Odłożyć na około 1,5-2 godzin aż wyrośnie. Farsz: Gdy ciasto rośnie przygotować farsz. Kapustę ugotować do miękkości z dodatkiem jałowca i goździków. Odcedzić i odcisnąć. Zmiksować w blenderze lub zmielić w maszynce do mięsa. Pieczarki obrać i także zmiksować w blenderze. Cebule pokroić w małą kostkę. Zeszklić ja na margarynie i dodać pieczarki, smażyć aż zmniejszą swoją objętość. Ostudzić i wymieszać z kapustą. Doprawić do smaku i odłożyć do lodówki. Wykonanie: Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i uformować w kulę. Podzielić na 4 części. Wziąć pierwszą i rozwałkować na cienki placek. Szklankę wycinać kółka na których nakładać farsz. Zlepić ciasto. Z resztą ciasta i farszu postąpić tak samo. Na patelni rozgrzać olej i partiami smażyć pierożki aż będą złote. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z barszczykiem. Smacznego!