2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Pierogi z kapustą i mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Klasyczne polskie pierożki-od dziecka lubiłam je jeść,na takiej kuchni się wychowałam,obowiązkowo w menu musiały znaleźć się choć raz na miesiąc...:)

Pierogi z kapustą i mięsem

Składniki:

Pierogi z kapustą i mięsem

 

 

  • Farsz:
  • 1 kg gotowanego mięsa z kurczaka-u mnie mieszane z rosołu
  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 3 cebule
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • jarzynka lux do smaku
  • przyprawa gajowego do smaku
  • słonina do okrasy

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i mięsem
Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać ze szczyptą soli,wbić jajko,zatrzeć lekko ciasto,wlewać powoli gorącą wodę gdy mąka wchłonie całą wodę zagnieść gładkie ciasto.Rozwałkować na cienki placek.

Farsz: Kapustę kiszoną zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości,następnie odcedzamy,studzimy,odciskamy dobrze z nadmiaru wody. Obrane zimne mięso mielimy przez maszynkę do mięsa razem z odciśniętą ugotowaną kapustą . Cebulę obieramy,kroimy w drobną kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oleju po czy dodajemy do farszu który doprawiamy do smaku solą czarnym pieprzem,szczyptą przyprawy gajowego i jarzynką .

Na rozwałkowany placek kładziemy po łyżeczce farszu zawijamy ciasto i wykrawaczką wycinamy pół krążki pierogów po czym zlepiamy brzegi palcami. Tak przygotowane pierożki wrzucamy na wrzątek osolonej wody i gotujemy około 3 minut od wypłynięcia. Przed podaniem okraszamy słoninką .