Sposób przygotowania:
Pierogi z mięskiem okraszone smażonym boczkiemKrok 1
Szynkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, mielimy. Mięso przekładamy do miseczki, dodajemy sól, pieprz i czosnek sprasowany lub starty.
Całość mieszamy i zostawiamy na pół godziny aby mięso przeszło.
Krok 2
Do misy wsypujemy przesianą mąkę, wsypujemy sól i wlewamy ciepłą wodę i olej. Wyrabiamy ciasto) jest delikatne mięciutkie i elastyczne).
Najlepiej mieć stolnicę silikonową wtedy nie trzeba podsypywać mąki. Wałkujemy ciasto i szklanka wycinamy kółeczka.
Nakładamy na każde kółeczko mięsko najlepiej łyżeczką i sklejamy pierożki.Wrzucamy do gorącej osolonej wody z odrobina oleju wtedy nie będą nam się sklejały.
Krok 3
Boczek kroimy drobno i smażymy skraweczki, do których wkładamy pierożki i leciutko razem podsmażamy, podajemy na ciepło.