lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Pierogi z mięskiem okraszone smażonym boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Lubię nie planować tylko tak chop siup co przyjdzie do głowy. Dziś też tak było, właśnie w ten sposób powstały pierożki z mięsem. Pycha, ten smak smażonego boczku.

Pierogi z mięskiem okraszone smażonym boczkiem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pierogi z mięskiem okraszone smażonym boczkiem

Składniki na ciasto pierogowe:

 

 

  • ciepła woda 1 szklanka( gdyby zabrakło dodajcie jeszcze odrobinę)

 

Farsz:

  • szynka 400 g( zmielić)

 

  • czosnek 4 ząbki ( sprasować go)

 

 

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięskiem okraszone smażonym boczkiem

Krok 1

Szynkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, mielimy. Mięso przekładamy do miseczki, dodajemy sól, pieprz i czosnek sprasowany lub starty.

Całość mieszamy i zostawiamy na pół godziny aby mięso przeszło.

Krok 2

Do misy wsypujemy przesianą mąkę, wsypujemy sól i wlewamy ciepłą wodę i olej. Wyrabiamy ciasto) jest delikatne mięciutkie i elastyczne).

Najlepiej mieć stolnicę silikonową wtedy nie trzeba podsypywać mąki. Wałkujemy ciasto i szklanka wycinamy kółeczka.

Nakładamy na każde kółeczko mięsko najlepiej łyżeczką i sklejamy pierożki.Wrzucamy do gorącej osolonej wody z odrobina oleju wtedy nie będą nam się sklejały.

Krok 3

Boczek kroimy drobno i smażymy skraweczki, do których wkładamy pierożki i leciutko razem podsmażamy, podajemy na ciepło.

Pierogi z mięskiem okraszone smażonym boczkiem
Szynkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, mielimy.
Pierogi z mięskiem okraszone smażonym boczkiem
Do misy wsypujemy przesianą mąkę i resztę składników.
Pierogi z mięskiem okraszone smażonym boczkiem
Wałkujemy ciasto i szklanką wycinamy kółeczka.
Pierogi z mięskiem okraszone smażonym boczkiem
Nakładamy na każde kółeczko mięsko najlepiej łyżeczką.
Pierogi z mięskiem okraszone smażonym boczkiem
Pierożki sklejamy, delikatnie najpierw brzegi a potem miedzy palce.
Pierogi z mięskiem okraszone smażonym boczkiem
Ugotowane pierożki podsmażamy razem z usmażonym boczkiem

Tagi:

pierogi danie