SUPERPRZEPIS

Pierogi z bobem

         
ocena: 5/5 głosów: 7
Pierogi z bobem Więcej zdjęć (5)

Uwielbiam bób więc postanowiłam przygotować z nim pierogi, dodałam również mięsko, żeby nie było tak jarsko

Składniki:

Pierogi z bobem

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z bobem
Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu studzimy go i obieramy ze skorupek. Umieszczamy go w miseczce i rozdrabniamy za pomocą widelca. Połowę boczku kroimy w kostkę i podsmażamy razem z pokrojoną w kostkę cebulą, Boczek i cebulę dodajemy do bobu, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Na stolnicę wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Dodajemy oliwę i stopniowo dodajemy wodę zagniatając ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, powinno być elastyczne. Rozwałkowujemy je na cienki placek i wycinamy szklanką okrągłe kształty. Na każdym placku układamy farsz i zlepiamy pieroga. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia na wolnym ogniu. Pozostały boczek podsmażamy i podajemy z ugotowanymi pierogami. Pierogi polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy świeżym koperkiem. Życzę smacznego :)
Pierogi z bobem
Umieszczamy go w miseczce i rozdrabniamy za pomocą widelca
Pierogi z bobem
Boczek i cebulę dodajemy do bobu, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
Pierogi z bobem
Na każdym placku układamy farsz i zlepiamy pieroga.
Pierogi z bobem
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia na wolnym ogniu.