Sposób przygotowania:
Pierogi z młodą kapustą
1.Kapustę obieramy z wierzchnich liści,drobno kroimy,płuczemy,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości,następnie dokładnie odcedzamy. Cebulę obieramy,drobno kroimy,smażymy na oleju do miękkości i lekkiego zrumienienia,następnie przekładamy do kapusty.Dodajemy koperek,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,chwilę przesmażamy i studzimy.
2.Z podanych składników stopniowo dolewając wodę zagniatamy elastyczne ciasto.
3.Następnie ciasto wałkujemy,za pomocą szklanki wykrawamy krążki,nakładamy porcje farszu i zlepiamy pierogi.
4. Następnie pierogi gotujemy w osolonej wodzie do miękkości,około 5 minut od wypłynięcia.Odcedzamy.
5. Cebulę obieramy,kroimy i smażymy na maśle do miękkości i lekkiego zrumienienia.
6. Pierogi nakładamy na talerze polewamy cebulą z masłem i podajemy.
Rady:Z przepisu wychodzi około 35-40 pierogów.
2.Z podanych składników stopniowo dolewając wodę zagniatamy elastyczne ciasto.
3.Następnie ciasto wałkujemy,za pomocą szklanki wykrawamy krążki,nakładamy porcje farszu i zlepiamy pierogi.
4. Następnie pierogi gotujemy w osolonej wodzie do miękkości,około 5 minut od wypłynięcia.Odcedzamy.
5. Cebulę obieramy,kroimy i smażymy na maśle do miękkości i lekkiego zrumienienia.
6. Pierogi nakładamy na talerze polewamy cebulą z masłem i podajemy.
Rady:Z przepisu wychodzi około 35-40 pierogów.
Dinah
Babeczka35