Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pierogi z rabarbarem i musem z nutką cynamonu

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Pierogi z rabarbarem zrobiłam pierwszy raz. Wyszły bardzo pyszne. Urozmaiciłam je musem i nutką cynamonu. Polecam przygotować na obiad lub podwieczorek.

Pierogi z rabarbarem i musem z nutką cynamonu

Składniki:

Pierogi z rabarbarem i musem z nutką cynamonu

Ciasto:

Nadzienie:

Mus:

  • 2 łodygi rabarbaru
  • cukier do smaku
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • gorąca woda

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pierogi z rabarbarem i musem z nutką cynamonu
1. Nadzienie:

Rabarbar oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy na małe kawałki, oprószamy go cukrem i cynamonem.

2. Mus:

Rabarbar oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie kroimy na małe kawałki i przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do rozgotowania często mieszając. Gdy mus będzie jednolity i gęsty dodajemy cynamon i cukier do smaku, dokładnie mieszamy.

3. Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto. Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykrawamy szklanką krążki, na każdy nakładamy kawałek rabarbaru i zlepiamy formując pierogi.

4. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 -7 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie odcedzamy.

5. Pierogi nakładamy na talerze i podajemy polane gorącym musem.

Rady: Z przepisu wyszło mi 40 pierogów.

Tagi:

dania pierogi