pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Pierogi z serem i cynamonem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Dietetyczne pierogi z białym serem i cynamonem.

Pierogi z serem i cynamonem

Składniki:

Pierogi z serem i cynamonem

 

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 5 łyżek oleju + 1 łyżka oleju do wody, w której będą się gotować pierogi
  • wrząca woda
  • szczypta soli

 

  • Farsz:
  • 1 kg chudego twarogu
  • cynamon
  • cukier - według własnego uznania ( ja dałam około 1/3 szklanki)
  • kefir

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem i cynamonem
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać olej, szczyptę soli i dodawać stopniowo wodę. Ciasto wyrabiać, aż będzie elastyczne. Urwać kawałek ciasta,rozwałkować na cienki placek i wycinać kubkiem kółka. Pozostałą część ciasta owinąć ściereczką. Ser wymieszać z cukrem i szczyptą cynamonu do smaku (można dodać trochę kefiru). Na wycięte kółka nakładać ser i zlepić brzegi. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i dodać łyżkę oleju. Do wrzątku wrzucić pierogi. Jak wypłyną na powierzchnię pogotować 2 minuty i wyjąć. Pierogi polać kefirem i posypać cynamonem.