Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pierogi z serkiem i jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Aby pierogom z jagodami nadać innego smaku, wystarczy owoce zmieszać z serkiem, który w gotowaniu nie tylko przejdzie ich smakiem ale i kolorem.

Pierogi z serkiem i jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z serkiem i jagodami

 

  • Ciasto: 2 szklanki mąki
  • jajko
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • jajko
  • 0,5 szklanki gorącej wody
  • Nadzienie: 0,5 l jagód
  • 200 g serka homogenizowanego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki manny
  • do dekoracji 200 mil kremówki
  • łyżka cukru
  • łyżka otartej skórki z cytryny
  • łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Pierogi z serkiem i jagodami
Do szklani z wodą dodajemy olej, sól i sok z cytryny, a na koniec jajko i energicznie mieszamy. Wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Które przykrywamy talerzem i dajemy mu odpocząć jakieś 20 min. Czyste jagody mieszamy z serkiem cukrem i manną. Ciasto wałkujemy na cienkie placki, na każdy krążek nakładamy porcję nadzienia i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku, pięć minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Śmietanę ubijamy z cukrem i cytryną, podajemy z lekko ostudzonymi pierogami.
Pierogi z serkiem i jagodami
Do serka dodajemy jagody i resztę składników, delikatnie mieszamy.
Pierogi z serkiem i jagodami
Na każdy krążek ciasta nakładamy porcję nadzienia i zlepiamy.
Pierogi z serkiem i jagodami
Pierogi układamy na podłożu oprószonym mąką, aby nie przywieały.
Pierogi z serkiem i jagodami
Gotujemy bardzo wolno w osolonej wodzie.