BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Chrupiące udka z majonezem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam bardzo smaczne ,chrupiące udka, przyprawione a następnie wysmarowane majonezem i posypane bułką tartą. Udka w ten sposób przygotowane smakują wybornie.

Chrupiące udka z majonezem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chrupiące udka z majonezem

 

  • udka z kurczaka 3 szt,
  • przyprawa uniwersalna 2 płaskie łyżki,
  • bułka tarta 2 łyżki,
  • olej 2 łyżki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majonez 2 -3 łyżki,
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego,

Sposób przygotowania:

Chrupiące udka z majonezem
Udka umyć, osuszyć a następnie natrzeć olejem i przyprawą uniwersalną.

Tak przygotowane udka odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce.

Po tym czasie udka włożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.

Posmarować majonezem i posypać bułką tartą.

Włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i piec około 40 minut pod przykryciem.

Po 40 minutach temperaturę piekarnika podwyższyć do 250 stopni i piec udka jeszcze około 20 minut.

Podawać z ziemniaczkami itp. 
Chrupiące udka z majonezem
Gotowe udka podane domownikom z ziemniaczkami
Chrupiące udka z majonezem
Udka natrzeć olejem i przyprawą uniwersalną
Chrupiące udka z majonezem
Włożyć do wysmarowanego naczynia żaroodpornego,posmarować majonezem i posypać bułką tartą
Chrupiące udka z majonezem
Udka po upieczeniu gotowe do podania