kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1068]

Pierś w sosie szpinakowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne danie obiadowe. Pierś z kurczaka w sosie szpinakowym z dodatkiem słodkiej śmietanki. Polecam.

Pierś w sosie szpinakowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierś w sosie szpinakowym

 

  • 300 gram piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka wody
  • 150 gram szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pierś w sosie szpinakowym
Pierś myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w dużą kostkę i obsmażamy na oleju. Wkładamy do garnka z gotującą się wodą.

W międzyczasie szpinak myjemy i odsączamy z wody, kroimy na drobno. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa przekładamy na rozgrzany olej i smażymy kilka minut. Przesmażone warzywa przekładamy do garnka z mięsem i gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku i wlewamy śmietankę, gotujemy razem przez chwilę. Podajemy z ulubionym makaronem.
Pierś w sosie szpinakowym
Mięso z piersi kurczaka kroimy w sporą kostkę.
Pierś w sosie szpinakowym
Szpinak, cebulę i czosnek smażymy na rozgrzanym oleju.
Pierś w sosie szpinakowym
Mięso i warzywa gotujemy, a na końcu wlewamy śmietanę.