Sposób przygotowania:
Pierogi z truskawkami
1.Truskawki płuczemy,dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki,następnie przekrawamy na mniejsze kawałki.
2.Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto. Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki.
3.Na każdy krążek ciasta nakładamy truskawki i zlepiamy formując pierogi.
4. Przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia.Ugotowane odcedzamy.
5.Na patelni roztapiamy masło.Pierogi nakładamy na talerze,polewamy masłem i posypujemy cukrem.Podajemy od razu gorące.
Rady: Z przepisu wychodzi około 35-40 pierogów.
2.Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto. Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki.
3.Na każdy krążek ciasta nakładamy truskawki i zlepiamy formując pierogi.
4. Przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia.Ugotowane odcedzamy.
5.Na patelni roztapiamy masło.Pierogi nakładamy na talerze,polewamy masłem i posypujemy cukrem.Podajemy od razu gorące.
Rady: Z przepisu wychodzi około 35-40 pierogów.