Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pierogi z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Uwielbiam pierogi z truskawkami,u mnie obowiązkowo muszą być zrobione co najmniej raz w sezonie truskawkowym. Najbardziej smakują mi polane stopionym masłem i posypane cukrem.Polecam na podwieczorek.

Pierogi z truskawkami

Składniki:

Pierogi z truskawkami

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pierogi z truskawkami
1.Truskawki płuczemy,dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki,następnie przekrawamy na mniejsze kawałki.

2.Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto. Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki.

3.Na każdy krążek ciasta nakładamy truskawki i zlepiamy formując pierogi.

4. Przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia.Ugotowane odcedzamy.

5.Na patelni roztapiamy masło.Pierogi nakładamy na talerze,polewamy masłem i posypujemy cukrem.Podajemy od razu gorące.

Rady: Z przepisu wychodzi około 35-40 pierogów. 

Tagi:

pierogi danie