Sposób przygotowania:
Pierogi z truskawkami
Mąkę razem ze szczyptą soli przesiewamy na stolnicę. Dodajemy jedno jajko i partiami dodajemy gorącą wodę. Ja żeby nie poparzyć rąk wodę z mąką łączyłam za pomocą noża, a potem zarobiłam gładkie i jednolite ciasto. Zarobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 30 minut, by gluten zaczął pracować.
Gdy ciasto odpoczywa zabieramy się za truskawki. Dokładnie je myjemy, osuszamy, pozbawiamy szypułek i kroimy na małe kawałki. Dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy.
Ciasto, które odpoczęło dzielimy na dwie części. Jedną ponownie chowamy pod np. miskę, a drugą cienko rozwałkowujemy.
Za pomocą np. szklanki wycinamy koła. Na środek co drugiego koła dajemy porcję pokrojonych truskawek i przykrywamy drugim kołem bez nadzienia. Brzegi dokładnie zlepiamy, by nadzienie nie uciekło.
Tak przygotowane pierogi gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Można je polać roztopionym masłem, albo pokrojonymi truskawkami i sokiem jakie puściły po dodaniu do nich cukru.
Gdy ciasto odpoczywa zabieramy się za truskawki. Dokładnie je myjemy, osuszamy, pozbawiamy szypułek i kroimy na małe kawałki. Dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy.
Ciasto, które odpoczęło dzielimy na dwie części. Jedną ponownie chowamy pod np. miskę, a drugą cienko rozwałkowujemy.
Za pomocą np. szklanki wycinamy koła. Na środek co drugiego koła dajemy porcję pokrojonych truskawek i przykrywamy drugim kołem bez nadzienia. Brzegi dokładnie zlepiamy, by nadzienie nie uciekło.
Tak przygotowane pierogi gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Można je polać roztopionym masłem, albo pokrojonymi truskawkami i sokiem jakie puściły po dodaniu do nich cukru.
weronikaS
misia5