SUPERPRZEPIS

Pierogi z truskawkami

  • 2
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Pierogi z truskawkami Więcej zdjęć (7)

Sezon na truskawki w pełni. Są słodkie soczyste i aromatyczne. Pierogi z nimi są wyjątkowo pyszne. Ciężko się od nich oderwać.

Składniki:

Pierogi z truskawkami

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z truskawkami
Mąkę razem ze szczyptą soli przesiewamy na stolnicę. Dodajemy jedno jajko i partiami dodajemy gorącą wodę. Ja żeby nie poparzyć rąk wodę z mąką łączyłam za pomocą noża, a potem zarobiłam gładkie i jednolite ciasto. Zarobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 30 minut, by gluten zaczął pracować.

Gdy ciasto odpoczywa zabieramy się za truskawki. Dokładnie je myjemy, osuszamy, pozbawiamy szypułek i kroimy na małe kawałki. Dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy.

Ciasto, które odpoczęło dzielimy na dwie części. Jedną ponownie chowamy pod np. miskę, a drugą cienko rozwałkowujemy.

Za pomocą np. szklanki wycinamy koła. Na środek co drugiego koła dajemy porcję pokrojonych truskawek i przykrywamy drugim kołem bez nadzienia. Brzegi dokładnie zlepiamy, by nadzienie nie uciekło.

Tak przygotowane pierogi gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Można je polać roztopionym masłem, albo pokrojonymi truskawkami i sokiem jakie puściły po dodaniu do nich cukru.
Pierogi z truskawkami
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy jajko i gorącą wodę
Pierogi z truskawkami
Zarabiamy gładkie ciasto które odstawiamy na około 30 minut pod przykryciem
Pierogi z truskawkami
Truskawki myjemy osuszamy kroimy w niewielkie kawałki i posypujemy cukkrem
Pierogi z truskawkami
Odpoczęte ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy
Pierogi z truskawkami
Z ciasta wycinamy kółka na środek co drugiego dajemy truskawki i przykrywamy drugim kole brzegi zlepiamy
Pierogi z truskawkami
Gotowe pierogi gotujemy przez 5 minut od wypłynięcia na wierzch