renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Pierogi z truskawkami polane śmietanką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pierogi z truskawkami i śmietaną - cóż tu pisać....po prostu kultowe danie sezonu truskawkowego, poezja smaku.

Pierogi z truskawkami polane śmietanką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z truskawkami polane śmietanką

 

  • ok. 500 gram maki pszennej
  • 1 jajo
  • 1 łyżka oleju
  • letnia woda
  • truskawki świeże
  • 200 ml śmietany 18%
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Pierogi z truskawkami polane śmietanką
Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy z niej "kopczyk" i dodajemy jajko, olej i zarabiamy z letnią wodą. Ciasto wałkujemy dość cienko i wykrawamy z niego krążki szklanką. Truskawki dokładnie płuczemy pod zimną wodą i odszypułkowujemy. Na każdym krążku kładziemy truskawkę i sklejamy dokładnie brzegi. Zagotowujemy wodę z łyżeczką soli i można dodać troszkę oleju ( żeby pierogi się nie sklejały) i gotujemy pierogi. Po wyjęciu z wody podajemy polane śmietanką wymieszaną z cukrem.
Pierogi z truskawkami polane śmietanką
Z mąki, jaja, oleju i wody zarabiamy ciasto.
Pierogi z truskawkami polane śmietanką
Wałkujemy cienko i wykrawamy krążki szklanką.
Pierogi z truskawkami polane śmietanką
Na każdy krążek kładziemy truskawkę i zlepiamy brzegi.
Pierogi z truskawkami polane śmietanką
Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i oleju.

Tagi:

mak pierogi danie