Sposób przygotowania:
Pierogi z truskawkami
Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej jajko i olej. Dolać do wszystkich składników wodę i ręcznie zagnieść ciasto. Ciasto zagniatać, aż będzie sprężyste i będzie odchodziło od rąk. Do garnka wlać wodę i nastawić wodę na gotowanie, w trakcie gotowania wody dodać do niej kilka kropel aromatu waniliowego. Opłukane truskawki pokroić na niezbyt małe kawałki. Posypać pokrojone truskawki białym cukrem i około 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Przygotowane pierogowe ciasto rozwałkowywać na stolnicy podsypanej mąką za pomocą wałka. W rozwałkowany cieście szklanką wycinać koła. Na każdy okrągły, wycięty placek nakładać trochę słodkich truskawek. Sklejać pierogi formując na ich złączeniach swojego rodzaju falbankę. Ulepione pierogi nadziane truskawkami wkładać na wrzącą, gotującą się wodę. Wyławiać pierogi za pomocą łyżki cedzakowej, gdy wypłyną, gdy będą unosić się na powierzchni wody.