Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pierogi z ziemniakami i cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Te pierogi,to ulubione pierogi mojej młodszej córki.Gdy robię pierogi ruskie,obowiązkowo muszę zrobić kilka z samymi ziemniakami.

Pierogi z ziemniakami i cebulką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierogi z ziemniakami i cebulką

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • około 1 szklanka ciepłej wody

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z ziemniakami i cebulką
Farsz: Cebulę obieramy,kroimy i smażymy na maśle aż będzie miękka i zrumieniona.Ziemniaki obieramy,myjemy i gotujemy w osolonej wodzie,odcedzamy,dokładnie rozgniatamy,dodajemy usmażoną cebulę,przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.Studzimy. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy mięciutkie ciasto.Następnie wałkujemy na stolnicy posypanej mąką,szklanką wykrawamy krążki,nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia.Odcedzamy. Cebulę obieramy,kroimy i smażymy na maśle. Ugotowane pierogi podajemy polane masłem z cebulą. Z przepisu wychodzi około 40 pierogów. 
Pierogi z ziemniakami i cebulką
Ciasto wałkujemy,wykrawamy krążki,nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.