Sposób przygotowania:
Pyszne pierogi ze śliwkami
Mąkę przesiewam do miski i dodaję wodę, sól, oliwę. Wodę dodaję gorącą. Gdy powstanie spoista masa wykładam ciasto na stolnicę i wyrabiam do momentu, gdy stanie się gładkie i elastyczne. Następnie rozwałkuje ciasto na cienki placek, podsypując odrobiną mąki, by nie przywierało do stolnicy. Za pomocą szklanki lub innej formy wykrawam okrągłe placuszki. Śliwki myję, pozbawiam pestek, kroję na kawałki, i dodaję do każdego pieroga, następnie sklejam. Gotuję w gorącej wodzie około 2 minuty po wypłynięciu. Pierogi podaję z borówkami.
Ela Dz
mysza75
Podeślij mi placka ja tobie pierogi ha ha. :-)
Cukiereczek13
mysza75
Ja też uwielbiam ze śliwkami, co prawda nie mogę za dużo ale jak sie nie jadło przez 4 lata w ogóle to i kilka sztuk cieszy :-)