joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Pierogi ze śliwkami suszonymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tradycyjne pierogi wigilijne w moim rodzinnym domu.

Pierogi ze śliwkami suszonymi

Składniki:

Pierogi ze śliwkami suszonymi

 

 

  • 30 dag śliwek suszonych bez pestek
  • cukier

Sposób przygotowania:

Pierogi ze śliwkami suszonymi
Na stolnicę przesiać mąkę, wbić jajko, dodać olej, zarobić nożem i stopniowo dodawać tyle gorącej wody aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto dosyć cienko rozwałkować i wycinać duże kwadraty. Na każdy nakładać 1-2 śliwki, posypać odrobiną cukru i zlepiać pierożki. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez ok 3 minuty. Gorące pierogi wykładać na talerz i posypać cukrem. Można polać stopionym masełkiem.