Sposób przygotowania:
Pomidorowa z ryżem
Udka oczyszczamy, zalewamy zimną wodą i wstawiamy na palnik. Dajemy 1,5 łyżeczki soli, odrobine pieprzu. Wkładamy obrane warzywa. Seler, pietruszkę i marchew warto naciąć w kilku miejscach, by jak najwięcej smaku dostało się do wywaru. Dodajemy natkę pietruszki (zostawiając osobno kilka listków). Doprowadzamy do wrzenia.
Gdy zacznie się gotować, zostawić garnek na wolnym ogniu, do godziny czasu. Następnie wyciągnąć ugotowane mięso i warzywa, a wywar przecedzić do mniejszego garnka. Zagotować. I stopniowo dolewać zimną wodę (ok 1l).
Gdy zacznie wrzeć, przełożyć warzywa, dodać pozostawioną świeżą natkę. Pogotować chwilę. Doprawić do smaku. Dodać koncentrat , dokładnie wymieszać.
Gotować ok 10 min. Wsypać ryż i gotować kolejne 20 min.
Gdy zacznie się gotować, zostawić garnek na wolnym ogniu, do godziny czasu. Następnie wyciągnąć ugotowane mięso i warzywa, a wywar przecedzić do mniejszego garnka. Zagotować. I stopniowo dolewać zimną wodę (ok 1l).
Gdy zacznie wrzeć, przełożyć warzywa, dodać pozostawioną świeżą natkę. Pogotować chwilę. Doprawić do smaku. Dodać koncentrat , dokładnie wymieszać.
Gotować ok 10 min. Wsypać ryż i gotować kolejne 20 min.
Jagodowa