Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pierogi ze śliwkami 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pierogi ze śliwkami o każdej porze roku smakują wyjątkowo.

Pierogi ze śliwkami 5 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi ze śliwkami 5

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ze śliwkami 5
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na połowy, usunąć pestki. Mleko wymieszać z olejem i wodą. Mąki przesiać, zrobić wgłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli, wodę z mlekiem i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość 2-3 mm, szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek układać połówki śliwek i dokładnie zlepiać brzegi. Wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować do momentu aż śliwki będą miękkie. Wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na talerze i polać stopionym masłem z bułką tartą. Posypać cukrem, podawać.
Pierogi ze śliwkami 5
Z mąki i pozostałych składników zrobić gładkie ciasto
Pierogi ze śliwkami 5
Ciasto rozwałkować i szklanką wycinać krążki
Pierogi ze śliwkami 5
Układać połówki śliwek i dokładnie zlepić brzegi