Anitt

Anitt

Kucharz
[Przepisów: 4]

Pierogi ze śliwkami polane karmelem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jest to przepis mojej babci który zawsze się sprawdza. Pierogi wychodzą cudowne oblane złocistym karmelem polecam! :)

Pierogi ze śliwkami polane karmelem

Składniki:

Pierogi ze śliwkami polane karmelem

 

  • Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki(najlepiej tortowej
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki soli
  • Składniki na karmel:
  • 500 ml śmietany kwaśnej(18%)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny

Sposób przygotowania:

Pierogi ze śliwkami polane karmelem
Mąkę zagniatamy z masłem podlewając gorącą wodą, później dodajemy jajko.Jeśli ciasto będzie zbyt klejące podsypać mąką. Gotowe ciasto podzielić na kółka czy kwadraty zależy kto jakie woli wypełnić świeża śliwką i małą ilością cukru.Wodę na pierogi posolić 2 łyżeczkami soli. Do gotującej wody wrzucić pierog, gdy wyjdą na powierzchnie wody gotować od 2-3 minut.Śmietanę wylać na nagrzaną patelnie dodać margarynę po 5 minutach dodać cukier mieszając. Karmel powinien zmienić kolor na lekko złocisty. Gotowy polać pierogi ! :)