jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Pierogi ze śliwkami węgierkami bez jajka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie pirogi są najlepsze w sezonie śliwkowym. Zwłaszcza pod koniec kiedy to śliwki są tak słodkie, że nie potrzeba dużo dosładzać.

Pierogi ze śliwkami węgierkami bez jajka Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pierogi ze śliwkami węgierkami bez jajka

 

  • mąka 400 g
  • sól 1/ 2 łyżeczki
  • woda gorąca1 szklanka
  • śliwki drobne węgierki 500 g
  • cukier do smaku
  • masło i bułka tarta do okrasy

Sposób przygotowania:

Pierogi ze śliwkami węgierkami bez jajka
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli. Wlewać gorącą wodę aby ciasto zaparzyć, wymieszać łyżką na początku i następnie rękami. Do ciasta nie dodałam jajka bo ciasto jest wówczas twardsze. Odłożyć wyrobione ciasto na 30 minut aby odpoczęło.

W międzyczasie opłukać i osuszyć śliwki małe węgierki. Wyjąc kości przecinając na pół lub zrobić tylko nacięcie.

Następnie ciasto rozwałkować cieniutko i wykrawać krążki kubkiem lub foremką. Nałożyć na każdy krążek śliwkę węgierkę i wsypać odrobinę cukru. Sklejać dokładnie pierogi dookoła i zrobić wzorek ozdoby.

Wrzucać na wrzącą osoloną lekko wodę i gotować bez przykrycia 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową ugotowane i polać stopionym masełkiem z dodatkiem bułki tartej.

Można posypać cukrem ale niekoniecznie.
Pierogi ze śliwkami węgierkami bez jajka
Mąkę przesiać przez sitko gęste na stplnicę
Pierogi ze śliwkami węgierkami bez jajka
Wyrobić z podanych slkładników ciasto elastyczne i odłożyć na 30 minut
Pierogi ze śliwkami węgierkami bez jajka
rozwałkować cieniutko ciasto i wykrawać krążki kubkiem ,nakładać śliwki
Pierogi ze śliwkami węgierkami bez jajka
posypać cukrem i sklajać pierogi dokładnie aby się nie rozklejały w czasie gotowania
Pierogi ze śliwkami węgierkami bez jajka
wrzucać na wrzątek posolony i gotować 3 minuty
Pierogi ze śliwkami węgierkami bez jajka
Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową na talerze