Sposób przygotowania:
Pierogi ze śliwkami węgierkami bez jajka
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli. Wlewać gorącą wodę aby ciasto zaparzyć, wymieszać łyżką na początku i następnie rękami. Do ciasta nie dodałam jajka bo ciasto jest wówczas twardsze. Odłożyć wyrobione ciasto na 30 minut aby odpoczęło.
W międzyczasie opłukać i osuszyć śliwki małe węgierki. Wyjąc kości przecinając na pół lub zrobić tylko nacięcie.
Następnie ciasto rozwałkować cieniutko i wykrawać krążki kubkiem lub foremką. Nałożyć na każdy krążek śliwkę węgierkę i wsypać odrobinę cukru. Sklejać dokładnie pierogi dookoła i zrobić wzorek ozdoby.
Wrzucać na wrzącą osoloną lekko wodę i gotować bez przykrycia 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową ugotowane i polać stopionym masełkiem z dodatkiem bułki tartej.
Można posypać cukrem ale niekoniecznie.
W międzyczasie opłukać i osuszyć śliwki małe węgierki. Wyjąc kości przecinając na pół lub zrobić tylko nacięcie.
Następnie ciasto rozwałkować cieniutko i wykrawać krążki kubkiem lub foremką. Nałożyć na każdy krążek śliwkę węgierkę i wsypać odrobinę cukru. Sklejać dokładnie pierogi dookoła i zrobić wzorek ozdoby.
Wrzucać na wrzącą osoloną lekko wodę i gotować bez przykrycia 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową ugotowane i polać stopionym masełkiem z dodatkiem bułki tartej.
Można posypać cukrem ale niekoniecznie.
SylaUla