Sposób przygotowania:
Bakłażan z mięsem mielonym i oscypkiemETAP 1

Bakłażan przekrawany na połowę i wydrążamy środek. Powstałe miseczki z bakłażana delikatnie nasalamy
ETAP 2

Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy. Do zrumienionej dodajemy mięso mielone. Równocześnie na innej patelni przysmażamy pokrojone w plasterki pieczarki. Gotowe grzyby łączymy z przysmażonym mięsem.
ETAP 3

Do tak przygotowanych składników dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Całość smażymy doprawiając do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką ostrą, solą i pieprzem. Gdy płyn spod pomidorów częściowo się zredukuje do farszu dodajemy pokroją w kostkę paprykę oraz pokrojony środek bakłażana. Gdy papryka będzie półmiękka całość doprawiamy oregano i bazylią oraz łączymy z natką pietruszki.
ETAP4

Gotowy farsz zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy. Przestudzony łączymy z oscypkiem starym na grubych oczkach. Niewielką część oscypka ścieramy na drobnych oczkach. Będzie on potrzebny do dekoracji dania.
ETAP 5

Wydrążone wcześniej bakłażany obficie napełniamy farszem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Danie zapiekamy około 30 minut w 180°C, by bakłażan zmiękł. Pod koniec zapiekania posypujemy go oscypkiem startym na drobnych oczkach (wcześniej przygotowanym). Gdy ser się rozpuści danie jest gotowe.
SylaUla
cherry