SUPERPRZEPIS

Bakłażan z mięsem mielonym i oscypkiem

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Bakłażan z mięsem mielonym i oscypkiem Więcej zdjęć (5)

Jako dodatek do tak przygotowanego bakłażana polecam kasze jaglaną, ale mogą one też stanowić samodzielne danie.
Nadzienie z góralskim akcentem smakuje rewelacyjnie. Polecam.

Składniki:

Bakłażan z mięsem mielonym i oscypkiem

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Bakłażan z mięsem mielonym i oscypkiem

ETAP 1

Bakłażan z mięsem mielonym i oscypkiem
bakłażana delikatnie nasalamy

Bakłażan przekrawany na połowę i wydrążamy środek. Powstałe miseczki z bakłażana delikatnie nasalamy

ETAP 2

Bakłażan z mięsem mielonym i oscypkiem
mięso łączymy z pieczarkami

Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy. Do zrumienionej dodajemy mięso mielone. Równocześnie na innej patelni przysmażamy pokrojone w plasterki pieczarki. Gotowe grzyby łączymy z przysmażonym mięsem.

ETAP 3

Bakłażan z mięsem mielonym i oscypkiem
łączymy składniki farszu

Do tak przygotowanych składników dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Całość smażymy doprawiając do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką ostrą, solą i pieprzem. Gdy płyn spod pomidorów częściowo się zredukuje do farszu dodajemy pokroją w kostkę paprykę oraz pokrojony środek bakłażana. Gdy papryka będzie półmiękka całość doprawiamy oregano i bazylią oraz łączymy z natką pietruszki.

ETAP4

Bakłażan z mięsem mielonym i oscypkiem
przestudzony lekko farsz łączymy z oscypkiem

Gotowy farsz zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy. Przestudzony łączymy z oscypkiem starym na grubych oczkach. Niewielką część oscypka ścieramy na drobnych oczkach. Będzie on potrzebny do dekoracji dania.

ETAP 5

Bakłażan z mięsem mielonym i oscypkiem
bakłażana wypełniamy farszem

Wydrążone wcześniej bakłażany obficie napełniamy farszem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Danie zapiekamy około 30 minut w 180°C, by bakłażan zmiękł. Pod koniec zapiekania posypujemy go oscypkiem startym na drobnych oczkach (wcześniej przygotowanym). Gdy ser się rozpuści danie jest gotowe.