Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pierogi ze śliwkami i bananami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pierogi ze śliwkami z dodatkiem bananów i migdałów są pysznym daniem na słodko. Często goszczą na moim stole.

Pierogi ze śliwkami i bananami

Składniki:

Pierogi ze śliwkami i bananami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ze śliwkami i bananami

ETAP 1:

Pierogi ze śliwkami i bananami
Do przesianej mąki dodać przygotowane składniki.

Do miski przesiać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, jajko i pure z dyni.

ETAP 2:

Pierogi ze śliwkami i bananami
Rozpuszczone w wodzie masło połączyć z mąką.

Do garnuszka wlać ciepłą wodę, dodać masło, rozpuścić. Następnie połączyć ze składnikami w misce i zagnieść gładkie ciasto.

Zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny, żeby odpoczęło.

ETAP 3:

Pierogi ze śliwkami i bananami
Przygotować owoce potrzebne do nadziewania pierogów.

Banany obrać ze skórki i pokroić w 1 cm krążki. Śliwki rozmrozić i podzielić na połówki.

ETAP 4:

Pierogi ze śliwkami i bananami
Na krążki z ciasta ułożyć owoce i migdały.

Migdały wsypać do garnuszka, zalać wrzątkiem, usunąć skórkę. Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, na połowie ułożyć po plasterku banana i połówce śliwki.

W miejsce pestki włożyć po całym lub połówce obranego migdała.

ETAP 5:

Pierogi ze śliwkami i bananami

Przykryć drugim krążkiem ciasta i dokładnie zlepić, układając na posypanej mąką desce.

Partiami wrzucać do dużej ilości wrzącej, osolonej wody i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

ETAP 6:

Pierogi ze śliwkami i bananami

Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem.

Ugotowane pierożki wyjąć na talerze i podawać ze śmietaną, opcjonalnie oprószone cukrem trzcinowym.