Sposób przygotowania:
Pierogi ze śliwkami i bananamiETAP 1:
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, jajko i pure z dyni.
ETAP 2:
Do garnuszka wlać ciepłą wodę, dodać masło, rozpuścić. Następnie połączyć ze składnikami w misce i zagnieść gładkie ciasto.
Zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny, żeby odpoczęło.
ETAP 3:
Banany obrać ze skórki i pokroić w 1 cm krążki. Śliwki rozmrozić i podzielić na połówki.
ETAP 4:
Migdały wsypać do garnuszka, zalać wrzątkiem, usunąć skórkę. Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, na połowie ułożyć po plasterku banana i połówce śliwki.
W miejsce pestki włożyć po całym lub połówce obranego migdała.
ETAP 5:
Przykryć drugim krążkiem ciasta i dokładnie zlepić, układając na posypanej mąką desce.
Partiami wrzucać do dużej ilości wrzącej, osolonej wody i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
ETAP 6:
Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem.
Ugotowane pierożki wyjąć na talerze i podawać ze śmietaną, opcjonalnie oprószone cukrem trzcinowym.
szpileczka