Anna Olson

Anna Olson

Kucharz
[Przepisów: 14]

Pierogi ze śliwkami i sosem toffi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierogi ze śliwkami i sosem toffi to idealna propozycja na słodki obiad lub deser! Będą smakowały małym i dużym łakomczuchom.

Pierogi ze śliwkami i sosem toffi

Składniki:

Pierogi ze śliwkami i sosem toffi

 

 

  • ¾ szklanki cukru

 

 

 

 

 

 

 

  • ¾ szklanki wody

 

 

  • 2/3 szklanki brązowego cukru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ze śliwkami i sosem toffi
Śliwki przełóż do garnka i zalej wodą. Gotuj przez 10 minut bez przykrycia. Wyciągnij owoce i zbleduj na gładką masę. Wywar pozostały po gotowaniu wylej pozostawiając ½ szklanki. Z powrotem przełóż do garnka owoce i wywar, a następnie dodaj ekstrakt waniliowy i cynamon. Gotuj do zredukowania.

Na gładka masę ugnieć ze sobą mąkę, sól, jajka, mleko i wodę. Rozwałkuj na duży placek i poporcjuj za pomocą szklanki. Do każdego z małych placuszków przełóż śliwkowe nadzienie i zamknij pieróg. Wrzuć na gotującą się wodę i gotuj do wypłynięcia.

Aby przygotować sos, w garnku umieść wodę z cukrem i gotuj do rozpuszczenia i zbrązowienia. Dodaj sok z cytryny i ekstrakt. Podgotuj do zredukowania i polej pierogi.

Przepis z Polsat Food Network