Sposób przygotowania:
Pierogi ze śliwkami i sosem toffi
Śliwki przełóż do garnka i zalej wodą. Gotuj przez 10 minut bez przykrycia. Wyciągnij owoce i zbleduj na gładką masę. Wywar pozostały po gotowaniu wylej pozostawiając ½ szklanki. Z powrotem przełóż do garnka owoce i wywar, a następnie dodaj ekstrakt waniliowy i cynamon. Gotuj do zredukowania.
Na gładka masę ugnieć ze sobą mąkę, sól, jajka, mleko i wodę. Rozwałkuj na duży placek i poporcjuj za pomocą szklanki. Do każdego z małych placuszków przełóż śliwkowe nadzienie i zamknij pieróg. Wrzuć na gotującą się wodę i gotuj do wypłynięcia.
Aby przygotować sos, w garnku umieść wodę z cukrem i gotuj do rozpuszczenia i zbrązowienia. Dodaj sok z cytryny i ekstrakt. Podgotuj do zredukowania i polej pierogi.
Przepis z Polsat Food Network
Na gładka masę ugnieć ze sobą mąkę, sól, jajka, mleko i wodę. Rozwałkuj na duży placek i poporcjuj za pomocą szklanki. Do każdego z małych placuszków przełóż śliwkowe nadzienie i zamknij pieróg. Wrzuć na gotującą się wodę i gotuj do wypłynięcia.
Aby przygotować sos, w garnku umieść wodę z cukrem i gotuj do rozpuszczenia i zbrązowienia. Dodaj sok z cytryny i ekstrakt. Podgotuj do zredukowania i polej pierogi.
Przepis z Polsat Food Network