Sposób przygotowania:
Dyniowe kopytka ze karmelizowanymi śliwkamiETAP 1
KOPYTKA:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej sól, jajko, ziemniaki oraz dynię
ETAP 2
Tak przygotowane składniki zagniatamy. Jeśli ciasto jest rzadkie dodajemy odrobinę mąki. Wszystko zależy od gęstości dodanej dyni.
ETAP 3
Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka toczymy wałek o średnicy około 1,5 cm. Otrzymany wałek kroimy pod skosem na kopytka o długości około 3 cm.
ETAP 4
Między czasie w garnku zagotowujemy wodę. Gotową solimy i dodajemy do niej około 2 łyżki oleju. Na gotującą wodę wrzucamy kopytka. Gotujemy je około 4 minuty. Gotowe odcedzamy.
ETAP 5
KARMELIZOWANE ŚLIWKI
Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na połowę i usuwamy z nich pestki. Masło rozpuszczamy na patelni. Do rozpuszczonego dodajemy miód oraz śliwki. Całość podgrzewamy około 8 minut. Śliwki dość szybko miękną, więc przygotowujemy je w trakcie jak kopytka się gotują.
Gotowy sos śliwkowy doprawiamy do smaku cynamonem.
Ugotowane kopytka delikatnie łączymy ze śliwkami i porcjujemy na talerze. Dodatkowo możemy je przed podaniem polać delikatnie śmietaną.
SylaUla