jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dyniowe kopytka ze karmelizowanymi śliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Połączenie dyni i śliwek do pyszne połączenie. Kto jeszcze nie próbował, tego gorąco zachęcam. Dziś polecam złociste, jesienne kopytka podane w towarzystwie karmelizowanych śliw. Danie idealne na słodki, szybki obiad.

Dyniowe kopytka ze karmelizowanymi śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowe kopytka ze karmelizowanymi śliwkami

KOPYTKA

KARMELIZOWANE ŚLIWKI

DODATKOWO

  • Śmietana do podania,
  • Sól do gotowania kopytek,
  • Woda do gotowania kopytek,
  • 2 łyżki oleju do gotowania kopytek

Sposób przygotowania:

Dyniowe kopytka ze karmelizowanymi śliwkami

ETAP 1

Dyniowe kopytka ze karmelizowanymi śliwkami
składniki kopytek umieszczamy na stolnicy

KOPYTKA:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej sól, jajko, ziemniaki oraz dynię

ETAP 2

Dyniowe kopytka ze karmelizowanymi śliwkami
zagniatamy dyniowe ciasto

Tak przygotowane składniki zagniatamy. Jeśli ciasto jest rzadkie dodajemy odrobinę mąki. Wszystko zależy od gęstości dodanej dyni.

ETAP 3

Dyniowe kopytka ze karmelizowanymi śliwkami
formujemy dyniowe kopytka

Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka toczymy wałek o średnicy około 1,5 cm. Otrzymany wałek kroimy pod skosem na kopytka o długości około 3 cm.

ETAP 4

Dyniowe kopytka ze karmelizowanymi śliwkami
gotujemy do miękkości kopytka

Między czasie w garnku zagotowujemy wodę. Gotową solimy i dodajemy do niej około 2 łyżki oleju. Na gotującą wodę wrzucamy kopytka. Gotujemy je około 4 minuty. Gotowe odcedzamy.

ETAP 5

Dyniowe kopytka ze karmelizowanymi śliwkami
przygotowujemy śliwkowy sos

KARMELIZOWANE ŚLIWKI
Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na połowę i usuwamy z nich pestki. Masło rozpuszczamy na patelni. Do rozpuszczonego dodajemy miód oraz śliwki. Całość podgrzewamy około 8 minut. Śliwki dość szybko miękną, więc przygotowujemy je w trakcie jak kopytka się gotują.
Gotowy sos śliwkowy doprawiamy do smaku cynamonem.

Ugotowane kopytka delikatnie łączymy ze śliwkami i porcjujemy na talerze. Dodatkowo możemy je przed podaniem polać delikatnie śmietaną.