Sposób przygotowania:
Pierożki z kapustą kiszoną
Na stolnicę wysypujemy mąkę na środku kopczyka wbijamy jajko solimy. W szklance z ciepłą wodą mieszamy 3 łyżki oliwy i wlewamy na ciasto. Wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy i wycinamy kołka. Kapustę kiszona płuczemy . Gotujemy do miękkości. Odcedzamy , studzimy i siekamy. Podsmażamy na masełku posiekana cebulę , dodajemy pokrojona kapustę i smażymy chwilę. Studzimy podsmażona kapustę i dodajemy do niej ugotowane poduszone 2 ziemniaki. Wszystko razem mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Farsz nakładamy na kółka ciasta i zlepiamy w pierożki. Wodę zagotowujemy i wkładamy pierożki , kiedy wypłyną odcedzamy. Polewamy roztopionym masełkiem z tarta bułką .