TeresaJ

TeresaJ

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Kruche pierożki ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche pierożki z owocem w środku.

Kruche pierożki ze śliwkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruche pierożki ze śliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche pierożki ze śliwkami
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.Do zaczynu dodajemy jajka, margarynę i mąkę, wyrabiamy dokładnie ciasto, owijamy w folię i wkładamy na 10 minut do zamrażarki.Schłodzone rozwałkowujemy, kroimy w kwadraty, kładziemy śliwkę, zlepiamy boki, układamy na blasze, wyłożonej papierem i odstawiamy do wyrośnięcia, ok. 10 minut.Następnie wkładamy do pieca, pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20 minut.Wyjmujemy i jeszcze ciepłe smarujemy lukrem.
Kruche pierożki ze śliwkami
Mieszamy niektóre składniki.Pierwszy etap zakończony:)
Kruche pierożki ze śliwkami
Pierożki są już uformowane i gotowe do upieczenia:)
Kruche pierożki ze śliwkami
Właśnie upiekłam ostatnią turę tych pierożków.Pycha!

Tagi:

śliwki