Sposób przygotowania:
Słodkie pierożki ze śliwkami
Suszone śliwki sparzyć wrzątkiem i posiekać.
W makutrze ucieramy masło z cukrem, stopniowo dodajemy po jednym jajku nie przerywając ucierania, wlewamy śmietanę, dodajemy szczyptę soli. Następnie wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je i wycinamy kułka np. szklanką. Na środek każdego nakładamy śliwki. Lepimy jak pierogi. Czekoladę zetrzeć na tarce. Na głębokiej patelni rozgrzewamy dużo tłuszczu (tak aby pierożki nie dotykały dna). Wkładamy nasze pierożki i obsmażamy do zarumienienia z obu stron. Usmazone wyciągamy z patelni i odsączamy z tłuszczu. Ciepłe posypujemy startą czekoladą.
W makutrze ucieramy masło z cukrem, stopniowo dodajemy po jednym jajku nie przerywając ucierania, wlewamy śmietanę, dodajemy szczyptę soli. Następnie wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je i wycinamy kułka np. szklanką. Na środek każdego nakładamy śliwki. Lepimy jak pierogi. Czekoladę zetrzeć na tarce. Na głębokiej patelni rozgrzewamy dużo tłuszczu (tak aby pierożki nie dotykały dna). Wkładamy nasze pierożki i obsmażamy do zarumienienia z obu stron. Usmazone wyciągamy z patelni i odsączamy z tłuszczu. Ciepłe posypujemy startą czekoladą.