SUPERPRZEPIS

Pierogi z suszonymi owocami

  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Pierogi z suszonymi owocami Więcej zdjęć (6)

Pierogi z suszonymi owocami to bardzo smaczne danie na słodko, można je przygotować nie tylko na wigilię.

Składniki:

Pierogi z suszonymi owocami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z suszonymi owocami
Suszone śliwki, żurawinę i gruszki wsypać do garnka, dodać kawałek laski wanilii i cynamonu, zalać niewielką ilością wrzącej wody, gotować około 15-20 minut.

Następnie owoce wyjąć z wody, posiekać, wymieszać z kandyzowaną skórką pomarańczową i miodem.

Ciasto: Do przesianej mąki dodać odrobinę proszku do pieczenia, żółtka, oliwę i maślankę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny.

Następnie rozwałkować, wykroić krążki, nałożyć farsz i dokładnie zlepić. Stopniowo wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, polać płynnym miodem lub zrumienionym masłem, podawać.
Pierogi z suszonymi owocami
Posiekane owoce wymieszać ze skórką pomarańczową.
Pierogi z suszonymi owocami
Do przesianej mąki dodać przygotowane składniki.
Pierogi z suszonymi owocami
Wyrobić ciasto, rozwałkować i włożyć porcję nadzienia.
Pierogi z suszonymi owocami
Każdy krążek ciasta złożyć na pół i dokładnie zlepić.
Pierogi z suszonymi owocami
Gotować 2-3 minty w osolonym wrzątku.

Tagi:

pierogi danie