dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Pierś bazyliowo-pomidorowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Aromatyczna pierś kurczaka smażona z pomidorem i bazylią

Pierś bazyliowo-pomidorowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś bazyliowo-pomidorowa

 

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • ½ łyżki czosnku suszonego
  • sól, pieprz
  • 1 duży pomidor
  • kilka gałązek bazylii
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Pierś bazyliowo-pomidorowa
Mięso pokroić na kawałki, wymieszać z przyprawami i olejem, odstawić chociaż na 20 minut w chłodnym miejscu. Następnie wrzucić na patelnię i zrumienić z każdej strony. Pomidora pokroić na 16 kawałków i położyć na smażonym kurczaku. Nie należy dopuścić do rozpadnięcia się pomidora, ma zachować formę cząstek, w chwili gdy straci surowość i puści trochę soku dorzucić na patelnię z grubsza tylko poszatkowane liście bazylii. Smażyć jeszcze przez minutę, delikatnie potrząsając patelnią.
Pierś bazyliowo-pomidorowa
Mięso kurczka przyprawiłam suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem
Pierś bazyliowo-pomidorowa
Mięso obsmażyłam na rozgrzanej patelni z każdej strony
Pierś bazyliowo-pomidorowa
Pomidora pokroiłam i położyłam na mięsie
Pierś bazyliowo-pomidorowa
Pod koniec smażenia dodałam z grubsza poszatkowaną bazylię