bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Pierś kurczaka w glazurze agrestowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Znalazłam w książce ''Sztuka grillowania" bardzo ciekawy przepis

Pierś kurczaka w glazurze agrestowej

Składniki:

Pierś kurczaka w glazurze agrestowej

 

  • opakowanie galaretki agrestowej ( w oryginale była jabłkowa, ale takiej nie posiadałam)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka świeżo posiekanego tymianku
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • pieprz
  • 4 filety z piersi kurczaka najlepiej ze skórą
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka w glazurze agrestowej
W garnku wymieszać galaretkę agrestową z sosem sojowym, imbirem i 1/4 łyżeczki grubo mielonego pieprzu. Gotować 3 minuty na małym ogniu, cały czas mieszając, zdjąć z ognia i ostudzić. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, włożyć pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej i rozbić mięso patelnią, wałkiem lub tłuczkiem do mięsa. Posmarować olejem, oprószyć solą oraz pieprzem. Piec 5 minut na złotobrązowy kolor na gorącym grillu, stroną ze skórą do dołu. Mięso odwrócić i piec jeszcze 4 minuty. Na 2 minuty przez końcem grillowania posmarować piersi kurczaka glazurą agrestowo-imbirowa. Upieczone mięsa zdjąć z grilla i wyłożyć na talerze. Posmarować resztą glazury, zawinąć w folię i odstawić na 5 minut, aby mięso odpoczęło. Podawać np. z sałatką i frytkami, posypane świeżą dymką. Smacznego :)