CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 182]

Pierś kurczaka w marynacie cytrynowo-pomarańczowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Bardzo soczyste mięso o cytrusowym smaku. Zbędne jest dodawanie soli, mięso jest wystarczająco przyprawione.

Pierś kurczaka w marynacie cytrynowo-pomarańczowej

Składniki:

Pierś kurczaka w marynacie cytrynowo-pomarańczowej

 

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka w marynacie cytrynowo-pomarańczowej
Oczyszczone piersi przekrój na pół.Cytrynę i pomarańczę umyj i dobrze sparz. Zetrzyj skórkę obieraczką lub na tarce . Otartą przełóż do salaterki, zalej sokiem pomarańczowym i sokiem z cytryny. Następnie dodaj 2 łyżki oliwy, gałązki pietruszki, łyżeczkę pieprzu czerwonego . Na koniec dodaj kilka ząbków czosnku pokrojonych na ćwiartki. Dzięki niemu marynata głębiej wniknie w mięso.

Mięso obtocz w marynacie, przykryj i odstaw do lodówki na kilka godzin.

Potem wyczyść mięso z marynaty i grilluj z każdej strony ok. 10 minut.

Pyszny dodatek do obiadu.