Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ziołowe lizaki z kurczaka z grilla

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pierś z kurczaka pokrojona w paski, zamarynowana w czosnku, ziołach i soku z cytryny, a następnie nadziana na patyczki do szaszłyków i upieczona na grillu...

Ziołowe lizaki z kurczaka z grilla

Składniki:

Ziołowe lizaki z kurczaka z grilla

 

  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki oregano
  • 1 gałązka tymianku
  • 1/2 garści listków melisy cytrynowej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 czubata łyżeczka soli ziołowej
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 8 łyżeczek oleju

Sposób przygotowania:

Ziołowe lizaki z kurczaka z grilla

Etap 1

Ziołowe lizaki z kurczaka z grilla
Posiekane zioła wymieszane z czosnkiem olejem solą ziołową i sokiem z cytryny.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, przełożyć do miseczki. Igiełki rozmarynu, listki oregano i melisy posiekać, dodać je razem z listkami tymianku do czosnku. Do ziół z czosnkiem dodać olej, sok z cytryny i sól ziołową, dokładnie wymieszać.

Etap 2

Ziołowe lizaki z kurczaka z grilla
Piersi kurczaka pokrojone w długie paski.

Piersi z kurczaka pociąć w długie, niezbyt grube paski.

Etap 3

Ziołowe lizaki z kurczaka z grilla
Pokrojone mięso dokładnie pokryte ziołową marynatą.

Mięso dokładnie pokryć ziołową marynatą i odłożyć na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).

Etap 4

Ziołowe lizaki z kurczaka z grilla
Zamarynowane mięso nadziane na patyczki do szaszłyków.

Zamarynowane mięso nadziewać na patyczki do szaszłyków (jeden pasek mięsa na jeden patyczek).

Etap 5

Ziołowe lizaki z kurczaka z grilla

Mięso kłaść na ruszt rozgrzanego grilla. Grillować z obu stron do lekkiego zrumienienia.