SUPERPRZEPIS

Grillowana pierś kurczaka z rukolą i pomidorkami

  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Grillowana pierś kurczaka z rukolą i pomidorkami Więcej zdjęć (5)

Soczysta i smaczna pierś z kurczaka grillowana w folii aluminiowej, a następnie na ruszcie. Wspaniała przekąska i smaczny początek sezonu grillowego.

Składniki:

Grillowana pierś kurczaka z rukolą i pomidorkami

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki zielonego pesto
  • 10 malutkich marynowanych pieczarek
  • ok 5 dkg startego sera mozzarella
  • 2 garści świeżej rukoli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • przyprawa do grilla
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Grillowana pierś kurczaka z rukolą i pomidorkami
Pierś z kurczaka nacieramy z jednej strony przyprawą, z drugiej posypujemy odrobiną pieprzu i rozbijamy przez folię na cienkie kotlety. Na tej stronie gdzie był pieprz smarujemy kotlety łyżką pesto. Na każdym kotlecie układamy po kawałku sera mozzarelli, a na nich układamy pieczarki. Całość posypujemy resztą startego na dużych oczkach sera. Zwijamy najpierw boki do środka, a następnie brzegi. Przekładamy na folię aluminiową (każdy kotlet na inny kawałek), posypujemy raz jeszcze odrobiną przyprawy do grilla i owijamy szczelnie folią. Przekładamy na ok godzinę do lodówki po czym pieczemy na rozpalonym grillu ok 25 minut w folii i 5 minut po wyciągnięciu z niej. Podajemy z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.
Grillowana pierś kurczaka z rukolą i pomidorkami
Filety oprószamy przyprawami i rozbijamy
Grillowana pierś kurczaka z rukolą i pomidorkami
Oba kotlety smarujemy porcją musztardy stołowej
Grillowana pierś kurczaka z rukolą i pomidorkami
Układamy ser mozarrella i pieczarki konserwowe
Grillowana pierś kurczaka z rukolą i pomidorkami
Kotlety zwijamy i owijamy folią aluminiową