kuchenny świat

kuchenny świat

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Pierś kurczaka w młodej kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na gotowaną pierś z kurczaka w młodej kapuście. Smaczne danie na obiad lub kolację. Bardzo polecam.

Pierś kurczaka w młodej kapuście Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pierś kurczaka w młodej kapuście

 

  • 1/2 średniej młodej kapusty
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 i 3/4 szklanki wody
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
  • 1/2 łyżeczki tymianku

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka w młodej kapuście
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Kapustę kroimy i przekładamy do miski, posypujemy solą, mieszamy. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Kroimy w dużą kostkę i posypujemy przyprawami, mieszamy. Kapustę odciskamy z nadmiaru płynu i wkładamy do garnka z gotującą się wodą.

Pierś z kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju ( na jasny kolor ), dodajemy do kapusty i gotujemy do miękkości.  
Pierś kurczaka w młodej kapuście
Pokrojoną młodą kapustę przekładamy do miski
Pierś kurczaka w młodej kapuście
Pokrojoną kapustę posypujemy solą, odciskamy z płynu
Pierś kurczaka w młodej kapuście
Mięso z piersi kurczaka kroimy w dużą kostkę
Pierś kurczaka w młodej kapuście
Pokrojoną pierś kurczaka posypujemy przyprawami
Pierś kurczaka w młodej kapuście
Obsmażoną pierś wkładamy do garnka z kapustą