kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Pierś kurczaka w młodej kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na gotowaną pierś z kurczaka w młodej kapuście. Smaczne danie na obiad lub kolację. Bardzo polecam.

Pierś kurczaka w młodej kapuście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś kurczaka w młodej kapuście

 

  • 1/2 średniej młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1/2 łyżeczki soli - do kapusty
  • 1 i 3/4 szklanki wody
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku - do mięsa
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu - do mięsa
  • 1/2 łyżeczki soli czosnkowej - do mięsa
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich - do mięsa
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka w młodej kapuście
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Kapustę czyścimy i kroimy, przekładamy do miski. Marchew obieramy i myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej i dodajemy do kapusty. Posypujemy solą i mieszamy. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w dużą kostkę i przekładamy do miski, wsypujemy przyprawy i mieszamy. Odstawiamy.
Kapustę z marchewką odciskamy z nadmiaru płynu i wkładamy do garnka z gotującą się wodą, gotujemy.
Mięso smażymy na rozgrzanym oleju, dodajemy do kapusty i gotujemy do miękkości. Dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku
Pierś kurczaka w młodej kapuście
Kapustę kroimy na drobno, marchewkę ścieramy na tarce.
Pierś kurczaka w młodej kapuście
Pokrojone mięso posypujemy przyprawami i odstawiamy. .
Pierś kurczaka w młodej kapuście
Mięso smażymy na rozgrzanym oleju aż będzie rumiane.
Pierś kurczaka w młodej kapuście
Obsmażone mięso wkładamy do kapusty i gotujemy.