Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Naleśniki z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Naleśniki uwielbiam w każdej postaci. Tym razem padło na wersję wytrawną przygotowaną z samych warzyw.

Naleśniki z warzywami

Składniki:

Naleśniki z warzywami

Ciasto:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1-2 jajka
  • ok. 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

Farsz:

  • Farsz:
  • 1 papryka czerwona
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • biała część z pora
  • ½ selera (korzeń)
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • ½ pęczka kopru
  • sól i pieprz do smaku
  • ser żółty
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Naleśniki z warzywami
Z mąki, mleka, wody, jajka, oleju i szczypty soli przygotować ciasto na naleśniki. Wysmażyć placki.

Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno pokroić. Zeszklić na rozgrzanym oleju. Paprykę pokroić w cienkie słupki, pora w półkrążki, a seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do cebuli i dusić jeszcze kilka minut aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i pokrojony koper.

Farsz nałożyć na naleśniki i złożyć w kopertę, posypać startym serem. Aby ser się roztopił naleśniki zapiec w piekarniku lub chwilę podsmażyć na patelni.