WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 537]

Kotlety ziemniaczane z selerem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Miękkie kotleciki smażone z gotowanych ziemniaków i selera. Lekko słodkawe, pikantne i bardzo aromatyczne.

Kotlety ziemniaczane z selerem

Składniki:

Kotlety ziemniaczane z selerem

 

Sposób przygotowania:

Kotlety ziemniaczane z selerem

Składniki

Kotlety ziemniaczane z selerem
Ziemniaki i selera rozdrabniamy na puree.

Ziemniaki po ugotowaniu dokładnie studzimy i przeciskamy przez praskę. Ugotowanego, najlepiej na parze, w skórce selera obieramy i blendujemy. Łączymy z ziemniakami, dodajemy jajko, sól, pieprz i majeranek.

Dodatki

Kotlety ziemniaczane z selerem
Boczek z cebulką podsmażamy i dodajemy.

Boczek i cebulę pokrojone w kostkę podsmażamy na odrobinie oleju i studzimy. Dodajemy do ziemniaków razem z mąką i śmietaną.

Ciasto

Kotlety ziemniaczane z selerem
Ciasto powinno być dość zwarte i klejące.

Wszystkie składniki szybko mieszamy na jednolite ciasto i w miarę potrzeb doprawiamy i dodajemy mąki.

Smażenie

Kotlety ziemniaczane z selerem
Kotleciki panierujemy i smazymy na oleju z dwóch stron.

Z ciasta formujemy kotleciki, maczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z dwóch stron. Odsączamy z oleju na papierowym ręczniku.