Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka w miodzie z salsą mangoPierś kurczaka oczyścić umyć, przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem, następnie usmażyć z każdej ze stron i pomalować miodem, a następnie wstawić do pieca nagrzanego do 95 stopni na 10 minut.
Na patelni po usmażeniu kurczaka przesmażyć jedną posiekaną szalotkę i jeden ząbek czosnku, zalać czerwonym winem oraz octem balsamicznym. Gotować do odparowania płynu, następnie dodać 0,1 litra bulionu i powoli gotować. Następnie dodać 0,20 gr masła i 0,20 gr miodu i podgrzewać do momentu uzyskania konsystencji sosu.
Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w talarki o grubości 1 cm. W naczyniu zalać bulionem warzywnym, dodać posiekany imbir, czosnek i chili. Wstawić do piekarnika na 40 minut w temperaturze 150 stopni.
Salsa mango:
Mango obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni. Następnie dodać chili, białe słodkie wino i gotować przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodać posiekaną kolendrę.
Na talerz ułożyć słodkie ziemniaki na nie pierś z kurczaka. Wszystko polać sosem i salsą mango, udekorować listkami kolendry i gałązkami tymianku.
*Kurczaki kukurydziane są karmione kukurydzą i ich mięso ma żółtą barwę a do tego jest bardziej aromatyczne.
**Pamiętajmy, żeby dobrze zarządzać czasem podczas przygotowywania. To danie jesteś w stanie przygotować w ciągu gotowania słodkich ziemniaków plus 2 minuty na nałożenie potrawy i dekoracje.
Przepis autorstwa szefa kuchni restauracji Venti-tre w hotelu Hyatt Volkera Muehrera ze stworzonego przez niego kobiecego menu „Zdrowa Równowaga”.