pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Pierś słodko-ostro marynowana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pierwotnie pierś miała być grillowana na wolnym powietrzu, jednak burza nas przegoniła i dokańczaliśmy grillowanie w domu

Pierś słodko-ostro marynowana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś słodko-ostro marynowana

 

  • pierś z kurczaka 500g
  • papryczka chili 2
  • zalewa z papryczki chili 1 łyżka
  • sos chili z ananasem 3 łyżki
  • olej rzepakowy 10 łyżek
  • kostka rosołowa 1

Sposób przygotowania:

Pierś słodko-ostro marynowana
Rozpoczynam od marynaty. Słodki sos chili z ananasem mieszam z olejem rzepakowym. Dolewam ostrej zalewy z papryczek chili oraz dodaję 2 suszone papryczki chili. Jeszcze kostka rosołowa. Całość mieszam do momentu rozpuszczenia się kostki. Piersi z kurczaka kroję po połowie w plastry. Mięso zalewam marynatą. Jeszcze mieszam i odstawiam do lodówki co najmniej na kilka godzin (do nawet 3 dni). Piersi grilluję na świeżym powietrzu na grillu lub gdy pogoda nie dopisze w domu na patelni grillowej lub grilu elektrycznym. Czas smażenia to 4-5 minut z każdej strony, do zarumienienia. Podałem z ziemniaczkami kucharkowymi z cebulką. Smacznego.
Pierś słodko-ostro marynowana
Z wymienionych składników przygotowujemy maryntę
Pierś słodko-ostro marynowana
Piersi mieszam z przygotowaną marynatą
Pierś słodko-ostro marynowana
Smażymy na patelni grillowej lub grillujemy nad węglem
Pierś słodko-ostro marynowana
Propozycja podania z kucharkowymi chipsami