bede.gryzc

bede.gryzc

Szef Kuchni
[Przepisów: 22]

Pierś - ta nadziana... mozarellą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Cycki na wypasie, czyli nic innego jak pierś z kurczaka nadziewana mozarellą :-)

Pierś - ta nadziana... mozarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś - ta nadziana... mozarellą

 

  • duża pierś z kurczaka
  • kawałki mozarelli
  • suszone pomidory/papryka (opcjonalnie)
  • kostki rosołowe np.Knorr
  • oliwa
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Pierś - ta nadziana... mozarellą
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić. Naciąć w poziomie i zrobić dość głęboki otwór, w który należy upchnąć mozarellę i ewentualnie suszone pomidory,etc. Nadzianą pierś posmarować marynatą przygorowaną z oliwy oraz rozgniecionych kostek rosołowych i przypraw (u mnie czosnek, papryka ostra, zioła prowansalskie). Tak przygotowane piersi smażyć dłuższy czas obracając co chwilę na wolnym ogniu, tak aby mięso upiekło się w środku, a nie tylko spiekło z wierzchu a w środku było surowe.Najlepiej jednak smakuje z patelni grillowej, ja niestety nowej nie nabyłam, a poprzednia nie działa na indukcji :(Podawać wg gustu: albo z samą jakąś dobrą sałatką albo np z frytkami lub pieczonymi ziemiaczkami... U mnie frytki, bo mąż to skryty frytożerca :)
Pierś - ta nadziana... mozarellą
Dorodne piersi, kostki rosołowe, frytki ze świeżych ziemniaków - najważniejsze składniki dania
Pierś - ta nadziana... mozarellą
Nadziewanie piersi - trochę niewyraźna fotka
Pierś - ta nadziana... mozarellą
Marynowanie piersi pastą zrobioną z kostek rosołowych, oliwy i przypraw
Pierś - ta nadziana... mozarellą
Efekt końcowy z mozarellą wylewającą się bokami