-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Pierś z kaczki faszerowana śliwkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Uwielbiam faszerowane piersi z kaczki. W tym roku były z suszonymi śliwkami w czerwonym winie. Coś pysznego!

Pierś z kaczki faszerowana śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kaczki faszerowana śliwkami

 

  • 2 piersi z kaczki
  • 4 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • 5 ziarenek jałowca
  • ok. 10 sztuk śliwek suszonych podwędzanych
  • pół szklanki wina czerwonego półsłodkiego (z nutą korzenną)
  • Ponadto:
  • foliowy rękaw
  • wykałaczki

Sposób przygotowania:

Pierś z kaczki faszerowana śliwkami
Piersi z kaczki myjemy i obierany z błonek i kostek, ale pozostawiamy na nich skórę. Czosnek kroimy w plasterki. Piersi dokładnie nacieramy solą, pieprzem oraz majerankiem, a także nakładamy na nie pokrojony czosnek. Całość odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po wyjęciu piersi z lodówki nacinamy je z boku (robimy takie jakby kieszonki uważając aby nie przeciąć mięsa na wylot). Następnie wkładamy do środka kilka śliwek i spinamy je wykałaczkami tak aby śliwki nie wyleciały na zewnątrz. Śliwki należy dość ściśle powkładać. Piersi obsmażamy lekko z każdej strony na patelni, zaczynając od strony ze skórą. Piersi wkładamy do foliowego rękawa oraz na brytfannę. Do rękawa wlewany pół szklanki wina i dodajemy ziarna jałowca. Brytfannę wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 2 godziny w 160 stopniach. Mięsko jest wyśmienite na ciepło jak również na zimno. Smacznego!
Pierś z kaczki faszerowana śliwkami
Piersi z kaczki myjemy, a następnie nacieramy solą i pieprzem.
Pierś z kaczki faszerowana śliwkami
Następnie poisypujemy je obficie majerankiem oraz plasterkami czosnku.
Pierś z kaczki faszerowana śliwkami
W piersiach nacinamy kieszonki oraz faszerujemy je suszonymi śliwkami.
Pierś z kaczki faszerowana śliwkami
Nafaszerowane piersi obsmażamy na patelni i przekładamy je do foliowego rękawa.

Tagi:

śliwki kaczka