Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Pierś z kurczaka na cieście francuskim..

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przekąska, która zaskoczy domowników, jak i gości.

Pierś z kurczaka na cieście francuskim.. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierś z kurczaka na cieście francuskim..

 

  • pierś z kurczaka (pojedyncza) 1 sztuka
  • ciasto francuskie gotowe w arkuszach sztuka
  • natka pietruszki(posiekana) 1 łyżka
  • czosnek - ząbek
  • sól, pieprz do smaku 1szczypta
  • papryka łagodna 1 szczypta
  • jajka 12 sztuk
  • Jajko do posmarowania ciasta 1sztuka
  • olej do smażenia 1 łyżka
  • papryka biała - 1 sztuka
  • może być czerwona , zielona ja akurat taką miałam w lodówce

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka na cieście francuskim..
Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę,natomiast czosnek w cienkie plasterki.Przekładamy kurczaka z czosnkiem do pojemnika - przyprawiamy, dodajemy olej, mieszamy. Kładziemy na rozgrzaną patelnie - podsmażamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, kroimy paprykę w kostkę, podsmażamy razem z kurczakiem. Pod koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. Ciasto francuskie rozwijamy, szklanką wykrawamy kółka (u mnie wyszło 24szt.) Rozgrzewamy piekarnik do 180*C; kółka nacinamy, papier do pieczenia rozkładamy na blachę, dajemy na niego ciasto i pieczemy około 15 minut. W miedzy czasie smażymy jajka. Przekładałam na talerz, potem wycinałam kółka - tak aby były tej samej wielkości co ciasto. Na gotowe kółka nakładamy łyżeczką kurczaka przykrywamy drugim ciastem i na niego układamy jajko. Dekorujemy pietruszką i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego:)
Pierś z kurczaka na cieście francuskim..
Etap 1
Pierś z kurczaka na cieście francuskim..
Etap 2