zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 700]

Pierś z kurczaka w ziołowym sosie z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Soczyste kawałki kurczaka w aromatycznym sosie z dodatkiem pieczarek. Doskonale smakuje z ugotowaną na sypko kaszą.

Pierś z kurczaka w ziołowym sosie z pieczarkami

Składniki:

Pierś z kurczaka w ziołowym sosie z pieczarkami

 

  • pierś z kurczaka
  • Fix do polędwiczek w sosie czosnkowo ziołowym
  • masło klarowane
  • cebula czerwona
  • 25 dag pieczarek
  • sól ziołowa wg smaku
  • curry indyjskie pół łyżeczki
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 150 ml wody

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w ziołowym sosie z pieczarkami
Obraną cebulę kroję w cieniutkie pół plasterki. Pieczarki obieram, kroję w plasterki, zagotowuję, odcedzam, następnie przelewam zimną wodą i odcedzam.

Piersi z kurczaka myję i osuszam, kroję na mniejsze kawałki, posypuję curry, solą ziołową i obsmażam na maśle. Dodaję cebulę i pieczarki , duszę chwilę, i podlewam wodą, duszę do miękkości, na koniec dodaję Fix rozmieszany z wodą i jogurtem.

Podałam z ugotowaną na sypko kaszą jęczmienną.