bigos2806

bigos2806

Kucharz
[Przepisów: 13]

Pierś z kurczaka z kukurydzianym pure

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Danie dobre na pierwszą fazę (fazę ataku) diety proteinowej, inaczej Dukana.

Pierś z kurczaka z kukurydzianym pure

Składniki:

Pierś z kurczaka z kukurydzianym pure

 

  • kurczak:
  • 2 piersi z kurczaka
  • musztarda
  • zioła suszone wg uznania (ja użyłam bazylii i oregano)
  • sól ziołowa
  • przyprawa curry

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z kukurydzianym pure
Kurczak: Na jedną pierś przypada 1 łyżka musztardy. Posmarować z obu stron obie piersi kurczaka i obficie je przyprawić ziołami. Dodać sól i odrobinę przyprawy curry. Zostawić pod zamknięciem na cały dzień w lodówce, aby mięso przeszło marynatą.Na bardzo rozgrzaną patelnię teflonową (najlepiej bez tłuszczu) położyć mięso. Odrobinę zmniejszyć gaz, żeby marynata się nie przypaliła. Przysmażyć piersi z obu stron. Następnie dodać 1/3 szklanki wody i dusić pod przykryciem około 8minut. Jeśli smażymy bez przykrycia, dolać jeszcze 1/3 szkl. wody, kiedy ta poprzednia odparuje. Trzymać na małym ogniuCiasto: Płatki i mąkę przesiana przez sito wsypać do jednej miski. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do mąki z płatkami, dolać około 200ml jogurtu naturalnego, wymieszać mikserem. Dolać wody tyle, aby ciasto zrobiło się lejące, ale niezbyt rzadkie. Oddzielone białko ubić na sztywną pianę, potem dodać do ciasta i mieszać KONIECZNIE ŁYŻKĄ! Powinna zrobić się pianka. Kiedy zamieszamy mikserem, ciasto nie będzie puszyste. Doprawić,aby było słone i lekko pikantne. Smażyć na suchej teflonowej patelni podobnie jak jajecznicę. Powinna zrobić nam się bardzo gęsta "papka".Kiedy woda z patelni, na której jest kurczak odparowała, należy sprawdzić czy mięso jest miękkie. Jeśli nie, dolać jeszcze odrobinkę wody i podsmażyć lub poddusić. Otrzymane pure podzielić na dwie porcje, zrobić takie jakby "podstawki" pod piersi z kurczaka. Na to położyć kawałek mięsa i polać łyżką jogurtu. Można też dodać musztardy lub posypać ulubionymi ziołami. Najlepiej tymi, którymi przyprawialiśmy mięso.