Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z kurczaka z pastą adżika 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pierś z kurczaka w śmietanowym sosie z dodatkiem pasty adżika.

Pierś z kurczaka z pastą adżika 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka z pastą adżika 3

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z pastą adżika 3
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do niej posiekany czosnek, pieprz, gałkę muszkatołową. Dodać też pastę adżika z pomidorami i jabłkiem (przepis na pastę w mojej księdze: https://gotujmy.pl/adzika-z-pomidorami-i-jablkiem,przepisy,173848.html ). Wymieszać, smażyć razem 1-2 minuty. Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę. Dodać je do cebuli z przyprawami. Smażyć razem kilka minut, aż mięso się zetnie. Mąkę dokładnie rozmieszać ze śmietaną. Wlać ją do mięsa, dolać pół szklanki wody. Wymieszać. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 10-15 minut, co chwilę mieszając. Doprawić do smaku solą. Podawać np. z chlebem lub ryżem.
Pierś z kurczaka z pastą adżika 3
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.
Pierś z kurczaka z pastą adżika 3
Czosnek przyprawy i pasta adżika dodane do zeszklonej cebuli.
Pierś z kurczaka z pastą adżika 3
Pokrojone w kostkę mięso dodane do cebuli z przyprawami i pastą.
Pierś z kurczaka z pastą adżika 3
Mąka pszenna dokładnie rozmieszana ze śmietaną kremówką.